Δελτίο τύπου για την 25η Νοεμβρίου

«Δεν υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας διαρκέστερη και διαστροφικότερη καθυπόταξη ανθρώπων από αυτή που υπέστησαν οι γυναίκες από τους άνδρες (…..) Σήμερα, όμως, ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, δεν μπορεί παρά να αναλογιζόμαστε με ενοχή τη μεγαλύτερη αδικία που υπήρξε από καταβολής κόσμου, να συμπονούμε τις αμέτρητες γυναίκες θύματα, και να προσπαθούμε να
οραματιζόμαστε δικαιοσύνη».Σ. Τσακυράκης

1.Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίαςvκατά των γυναικών και η 10η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνωνvδικαιωμάτων.  Στο πλαίσιο αυτό έχουν καθιερωθεί από τον ΟΗΕ οι 16 ημέρεςvακτιβισμού για την έμφυλη βία (διάστημα 25/11 έως 10/12) και ο Νοέμβριοςvχαρακτηρίζεται ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για το θέμα αυτό.

2. Η έμφυλη βία διαφοροποιείται από τις λοιπές μορφές βίας. Εμπεριέχει τη χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης, η οποία χρησιμοποιείται ως μέσο κοινωνικού ελέγχου και «σωφρονισμού» των ατόμων που την υφίστανται. Μπορεί να λάβει διάφορες μορφές όπως λεκτική, σωματική, ψυχολογική/συναισθηματική κακοποίηση, σεξουαλική βία, σεξουαλική παρενόχληση, εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση, οικονομική βία, και πιο ακραία μορφή φυσικά η βία αυτή που οδηγεί στην ανθρωποκτονία. Η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, παγκοσμίως.

3. Με βάση την έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν 1 στις 5 γυναίκες (19%) 18-74 ετών, που κατοικούν στην Ελλάδα, δήλωσαν ότι έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους υποστεί σωματική (18%) και/ή σεξουαλική (5%) κακοποίηση από σύντροφο/σύζυγο (νυν ή πρώην). Δηλαδή, σε απόλυτους αριθμούς, στο σύνολο των σχεδόν 4 εκατομμυρίων γυναικών 18-74 ετών που ζουν στην Ελλάδα, 238.476 γυναίκες κακοποιούνται σωματικά και/ή σεξουαλικά από σύντροφο/σύζυγό τους κατά τη διάρκεια ενός έτους, ήτοι, 653 γυναίκες κάθε μέρα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, κυρίως από συντρόφους, ενώ μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

4. Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών δηλώνει ρητά πως καταδικάζει κάθε μορφή έμφυλης βίας και τηρεί καταγγελτική στάση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Επιδιώκει δε, μέσα από τη δράση και τις πρωτοβουλίες της, να αναπτύσσει τα αντανακλαστικά όχι μόνο των μελών της αλλά εν γένει της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα.

5. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον οργανισμό «Safe Law» ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης νέων επιστημόνων με εξειδίκευση στην διαχείριση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, πρόκειται άμεσα να θέσει σε λειτουργία το θεσμό του Συνηγόρου του Ασκουμένου και Νέου Δικηγόρου στον οποίο θα μπορούν τα μέλη της να καταγγείλουν συμπεριφορές παρενόχλησης. Τέλος, στο προσεχές διάστημα θα διοργανώσει εκδήλωση με στόχο την επιμόρφωση των μελών της για την αντιμετώπιση της βίας στο επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον.

6. Η Ένωση επισημαίνει την ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαδικασία αντιμετώπισης ενός περιστατικού έμφυλης βίας. Για ετοιμότητα και ευαισθητοποίηση των αστυνομικών αρχών, για κατάρτιση των δικηγόρων, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Και φυσικά για εξοικείωση των πολιτών με την κουλτούρα της «καταγγελίας». Η γνώση, η ενημέρωση και η υποστήριξη μπορούν να υπερνικήσουν το αίσθημα φόβου και ντροπής του θύματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΚΟΥΝΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ