Η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό την προώθηση της κατανόησης της κοινωνίας σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,3 δις ανθρώπων (16% του παγκόσμιου πληθυσμού) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία.
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD) είναι το πρώτο διεθνές, νομικά δεσμευτικό κείμενο που καθορίζει minimum standards για τα αστικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και η πρώτη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει κυρωθεί από το την Ε.Ε. ως σύνολο. Επιπλέον, έχει υπογραφεί και από τα 27 Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. και από 120 Κράτη σε διεθνές επίπεδο.
Η σύμβαση δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη να διασφαλίσουν ότι τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να απολαύουν πλήρως των δικαιωμάτων τους σε ισότιμη βάση με τους άλλους πολίτες. Σαφέστερα, τα Κράτη πρέπει να λάβουν μέτρα στους ακόλουθους τομείς: πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στις μεταφορές, στα έργα υποδομών καθώς και στα δημόσια κτίρια, χορήγηση του δικαιώματος ψήφου, βελτίωση της πολιτικής συμμετοχής και διασφάλιση της πλήρους νομικής ικανότητας για όλα τα άτομα με αναπηρία.
Στην Ελλάδα, το Σύνταγμά μας αναδεικνύει τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου σε πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (Άρθρο 2), προβλέπει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις (Άρθρο 4), κατοχυρώνει τη θεμελιώδη αρχή της μη-διάκρισης (Άρθρο 5), καθώς και τη λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών (Άρθρο 116), ενώ τέλος ορίζει ρητά ότι «τα άτομα με Αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» (Άρθρο 21).
Επιπροσθέτως, η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 αναγνωρίζει έξι πυλώνες στρατηγικής προτεραιότητας, με σκοπό την επίτευξη της πλήρους συμπερίληψης των Ατόμων με Αναπηρία, ήτοι : (α) Καθολική προσβασιμότητα, (β) Ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, (γ) Πρόσβαση στην υγεία, (δ) Συμπερίληψη στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, (ε) Πρόσβαση στην εργασία και (στ) Ορατότητα των Ατόμων με Αναπηρία και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.) επιδιώκει, μέσα από τη δράση και τις πρωτοβουλίες της, να προασπίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών της με αναπηρία και καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφής διάκριση εναντίον τους.
Η Ε.Α.Ν.Δ.Α. χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την έμπρακτη στήριξη στους συναδέλφους με αναπηρία, όπως την οικονομική τους ενίσχυση και τη λήψη μέτρων προσβασιμότητας.
Αιτείται, επίσης, τη συμπερίληψη στο Πανελλαδικό Μητρώο Ανάπηρων Δικηγόρων, που έχει ήδη δημιουργηθεί, και των ασκούμενων συναδέλφων με αναπηρία που ανήκουν στον Δ.Σ.Α., μέσω σχετικής πρόβλεψης για τα κριτήρια και τους τρόπους εγγραφής τους.
Τέλος, αιτείται την εξέταση δημιουργίας σχετικού Μητρώου για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, υπό τη μορφή εφάπαξ επιδόματος, σε ασκούμενους συναδέλφους με αναπηρία.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΚΟΥΝΑΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ