ΜΗ  ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ – ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αθήνα 21/12/2023

Προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κατόπιν αναφοράς μελών της ΕΑΝΔΑ ενημερωθήκαμε ότι δικηγορική – εισπρακτική εταιρεία φέρεται να μην έχει αποπληρώσει τα δεδουλευμένα συναδέλφων για τον μήνα Νοέμβριο ενώ παράλληλα  έθεσε αυτούς σε «καθεστώς αναστολής» για το μήνα Δεκέμβριο, επικαλούμενη την απόφαση του ΔΣΑ για την αποχή των δικηγόρων λόγω της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Οι  ως άνω συνάδελφοι τελούν υπό το ασταθές καθεστώς του «μπλοκακίου» αλλά  επί της ουσίας υπό την υποκρυπτόμενη σχέση της έμμισθης εντολής. Εξού και η ως άνω εταιρεία όλως καταχρηστικώς και παρανόμως επικαλείται την αποχή για να αποφύγει των νόμιμων  και συμβατικών υποχρεώσεων  της.

Προκειμένου να ανατραπούν αλλά και να αποφευχθούν αντίστοιχες συμπεριφορές στο μέλλον, ως ΕΑΝΔΑ κρίνουμε απαραίτητη την έκδοση ενημερωτικής εγκυκλίου,  κοινοποιούμενη σε όλες τις δικηγορικές εταιρείες – δικηγορικά γραφεία που απασχολούν «συνεργάτες» δικηγόρους βάσει των δηλώσεων στο portal.olomeleia, με την οποία θα παρέχεται ενημέρωση για την τέλεση  τυχόν πειθαρχικών αδικημάτων από τις ως  άνω συμπεριφορές.  Επίσης, θεωρούμε αναγκαία την άμεση κίνηση πειθαρχικής δίωξης στους τελέσαντες των αδικημάτων αυτών. Τέλος, ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η ΕΑΝΔΑ θα παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη  προς ικανοποίηση των νόμιμων απαιτήσεων τους.

Επισημαίνουμε εκ νέου, ότι όλη αυτή η τακτική είναι επακόλουθη της εργασιακής ανασφάλειας και της ανυπαρξίας ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει σαφώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικηγόρων που εργάζονται υπό το καθεστώς του «μπλοκακίου».  Προς τούτο, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των νέων  συναδέλφων.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΡΖΙΜΠΑΣΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΚΟΥΝΑΣ