Αίτημα για αύξηση συμμετοχής των ασκούμενων δικηγόρων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Προς: Τον Πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου

Κοιν: Πρόεδρο Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, κατόπιν υποβολής των σχετικών αιτήσεων προτίμησης/εξαίρεσης, θα κληθούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, κατά τα ακόλουθα ποσοστά προτίμησης, οι: Δικηγόροι σε ποσοστό 77,5%, Δικαστικοί Υπάλληλοι – Υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο 17%, Ασκούμενοι Δικηγόροι στο 3% και Συμβολαιογράφοι – Υποθηκοφύλακες – Δικαστικοί Αντιπρόσωποι Νομικού συμβουλίου του Κράτους – Σπουδαστές της Εθνικής Σχολής δικαστικών λειτουργών σε ποσοστό 2,5% του συνόλου των Δικαστικών Αντιπροσώπων.

Η χρηματική αποζημίωση που λαμβάνουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων που βιώνουν όλοι οι συνάδελφοί μας. Από τις παραπάνω κατηγορίες, οι ασκούμενοι δικηγόροι αποτελούν την οικονομικά ασθενέστερη ομάδα. Προς τούτο επισημαίνουμε ότι μέσω της διαδικασίας της κλήρωσης πρέπει να διασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός διορισμός τους ως δικαστικών αντιπροσώπων.

Περαιτέρω, επισημαίνουμε ότι το ποσοστό του 3% για την προτίμησή τους είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, δεδομένου του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ασκούμενων δικηγόρων πανελλαδικά. Κρίνεται, ακόμη, αναγκαία η συμμετοχή των νεότερων συναδέλφων μας στην κορυφαία διαδικασία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος προκειμένου να έλθουν, ήδη από νωρίς, σε επαφή με αυτή και μέσα από την ύψιστη θέση ευθύνης του δικαστικού αντιπροσώπου. Προς τούτο κρίνουμε αναγκαία την αναπροσαρμογή του ποσοστού προτίμησής τους (χωρίς αυτό να επηρεάσει το ποσοστό των δικηγόρων στο 77,5%).

Επομένως, εν όψει των ανωτέρω, ζητούμε την αύξηση του ποσοστού προτίμησης των Ασκούμενων Δικηγόρων από 3%, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μέγιστη δυνατή συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες της 9ης Ιουνίου.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΚΟΥΝΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ