Ψήφισμα για την καταδίκη περιστατικών βίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια

Στην κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών που έλαβε χώρα την Τετάρτη 14/12/2022 φέρεται να έπεσε θύμα επίθεσης φοιτητής της σχολής, ο οποίος μάλιστα είναι και ΑΜΕΑ. Επ’ αφορμή του εν λόγω περιστατικού, ως ΕΑΝΔΑ θέλουμε να καταδικάσουμε ολοκληρωτικές, αντιδημοκρατικές και παράνομες συμπεριφορές που εδώ και χρόνια λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Οι συμπεριφορές αυτές όχι μονάχα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει μία διαμαρτυρία αλλά επιπροσθέτως ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών ενώ δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στους φοιτητές και στους εργαζομένους. Το πανεπιστήμιο υπάρχει για να παράγει γνώση, αλλά και για να τη μεταδίδει, και όχι για να λειτουργεί ως άντρο ανομίας.
Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και η προστασία του είναι αναντίλεκτη επιταγή και για εμάς. Ωστόσο, η ελευθερία της έκφρασης δεν ασκείται με βίαιες και παράνομες συμπεριφορές ενώ πρέπει να γίνεται σεβαστή η κάθε άποψη. Eν έτει 2023, πρέπει σε χώρους που προάγουν την ελεύθερη σκέψη και την επιστημονική έρευνα να μην συναντώνται ακόμα παραβατικές πρακτικές, όπως οι καταλήψεις και οι πράξεις βίας κατά συνανθρώπων μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ