Ψήφισμα για την επαγγελματική στέγη των νέων δικηγόρων

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2022

Αποτελεί κοινή παραδοχή του Δ.Σ της Ένωσης ότι τα έξοδα τα οποία επωμίζεται ο ελεύθερος επαγγελματίας στην αρχή της σταδιοδρομίας του είναι δυσβάσταχτα. Οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι είναι τα βασικά εξ αυτών. Τα έξοδα γίνονται περισσότερα όταν κάποιος στοχεύσει να ανοίξει δικό του γραφείο.

Τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας, όπου στεγάζονται τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία, είναι απρόσιτα για τους νέους δικηγόρους. Πολύ συχνά με τους συναδέλφους συζητάμε και προβληματιζόμαστε για την κατάσταση αυτή. Η πραγματικότητα είναι τέτοια, που είναι σχεδόν αδύνατο για έναν νέο ελεύθερο επαγγελματία να μισθώσει επαγγελματικό χώρο λόγω κόστους. Με τις τράπεζες να αρνούνται την παροχή χρηματοδότησης σε νέους επαγγελματίες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, όσοι δίνουν τον αγώνα να δημιουργήσουν κάτι δικό τους έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες εμπόδια που δεν αποτελούν πονοκέφαλο όσων οι γονείς διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να τους στηρίξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τις εξαγγελίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επικείμενη μετεγκατάσταση εννέα Υπουργείων στο πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ. Η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό την επιθυμία της να αναδιατάξει τον οικιστικό χάρτη της Αθήνας, μεταφέροντας εννέα Υπουργεία στο πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ και απελευθερώνοντας 127 κτίρια στα οποία σήμερα στεγάζονται τα παραπάνω Υπουργεία. Από τα κτήρια αυτά αρκετά αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους και πρόκειται να αξιοποιηθούν για παροχή φθηνής στέγης, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει μέλη της Κυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε μερικά απ’ αυτά τα κτίρια να χρησιμοποιηθούν ως γραφεία νέων επαγγελματιών αντί της καταβολής ενός μικρού αντιτίμου προς το Ελληνικό Κράτος. Η αξιοποίηση των κτιρίων αυτών ως έδρας νέων επαγγελματιών θα αποτελέσει μια ενίσχυση για όλους τους νέους επαγγελματίες και μια σημαντική πράξη κοινωνικής πολιτικής.

Για τον λόγο αυτό καλούμε άμεσα την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες:

  • να εντάξει την συγκεκριμένη πρόταση στις δράσεις στεγαστικής πολιτικής που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ,
  • να εντάξει την ανακαίνιση των παραπάνω κτιρίων στο ταμείο ανάκαμψης
  • και να ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς για την επαγγελματική στέγη των νέων επαγγελματιών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

       ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ      

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ