Ψήφισμα για την 49η Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου  2022

 

Ψήφισμα για την 49η Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1973 οι φοιτητές της Αθήνας παίρνουν στα χέρια τους το στυλό και ξεκινάνε να γράφουν τις πρώτες σελίδες αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

4.000 φοιτητές εκείνη την ημέρα καταλαμβάνουν το κτήριο της Νομικής Αθηνών. Νέοι άνθρωποι που αψήφησαν τον φόβο, ξεκίνησαν εκείνη την μέρα να οργανώνουν την αντίστασή τους απέναντι στο καθεστώς, με αποκορύφωμα τη 17η Νοεμβρίου 1973.

Αισθανόμαστε όλοι δέος για όλες και όλους εκείνους τους νεαρούς τότε συναδέλφους που στάθηκαν μπροστά στις ερπύστριες του φόβου και  υπερασπίστηκαν το Δίκαιο. Αυτό είναι και το χρέος του Δικηγόρου, να μάχεται με κάθε τρόπο για να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παρ. β του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος «ο Δικηγόρος είναι υπέρμαχος της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Ενόψει της 49ης Επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και εμπνεόμενοι από το βασικό σύνθημα του Πολυτεχνείου και τη διαχρονική -και επίκαιρη όσο ποτέ- ανάγκη για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τρεις συμβολικές δωρεές σε φορείς και ΜΚΟ, που ενστερνίζονται και μετουσιώνουν όσα πρεσβεύουν οι τρεις αυτές λέξεις, και συγκεκριμένα στους εξής:

α) Ο Άλλος Άνθρωπος

β) Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (2ο ΣΔΕ) Φυλακών Κορυδαλλού

γ) Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ως νέοι επιστήμονες δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνο το Νοέμβρη! Αγωνιζόμαστε για όσα εκείνοι θυσιάστηκαν, για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ως ΕΑΝΔΑ είμαστε πάντα παρόντες σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που βιώνει τόσο ο κλάδος μας όσο και η κοινωνία στο σύνολό της. Είμαστε πάντα δίπλα «σε όσους δεν τους χαρίστηκε τίποτα, αλλά θέλουν τον κόσμο και τον θέλουν τώρα».

«Κι όμως είμαι αισιόδοξη. Γιατί παντού στον κόσμο οι νέοι παίρνουν μια θέση.

Είναι πιο θαρραλέοι από μας. Είναι πιο σοφοί. Δεν πουλιούνται και είναι μαχητικοί.

Ζητάνε να έχει η ζωή ένα νόημα. Ζητάνε να φωτιστεί η ζωή από κάποιο πλατύ όραμα ομορφιάς, καλοσύνης και αλήθειας.

Θα μας οδηγήσουν σε έναν ελεύθερο κι όμορφο κόσμο.

Το πιστεύω μ’ όλη μου την καρδιά!»
Επέτειος Πολυτεχνείου, 1992 Μελίνα Μερκούρη

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΕΛΛΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ