Ψήφισμα για τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσης

Αθήνα 25/11/2023

Καθημερινά χιλιάδες νέες και νέοι δικηγόροι εργάζονται πάρα πολλές ώρες για ένα πενιχρό εισόδημα. H πλειοψηφία των νέων συναδέλφων εργάζονται είτε σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες ως έμμισθοι είτε σε δικηγορικά γραφεία με το περίφημο καθεστώς του «μπλοκακίου». Το παραπάνω καθεστώς έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Μολονότι εργάζεσαι σαν να είσαι μισθωτός εργαζόμενος με σχέση εξαρτημένης εργασίας, δεν έχεις κανένα από τα δικαιώματα του μισθωτού, ούτε όμως και τα δικαιώματα του ελεύθερου επαγγελματία παρά μόνο τις υποχρεώσεις του. Έτσι, οι νέοι δικηγόροι, ενώ εργάζονται μόνο σε ένα γραφείο ή εταιρία (σαν να είναι δηλαδή μισθωτοί), δεν λαμβάνουν τις άδειες, τα δώρα και τα φορολογικά προνόμια που δικαιούνται οι μισθωτοί εργαζόμενοι. Αυτές και άλλες πολλές δυσχερείς εργασιακές συνθήκες των νέων δικηγόρων, οι χαμηλοί μισθοί και το αρρύθμιστο πλαίσιο του εργασιακού καθεστώτος είναι γνωστά προβλήματα και έχουν αναδειχθεί πολλές φορές από τα συλλογικά μας όργανα.

Χθες, ακούσαμε τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνο Τσακλόγλου, να μας προτρέπει – με ύφος μάλιστα σκωπτικό- να γίνουμε διανομείς, αντί να δίνει μια σοβαρή απάντηση στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νέος δικηγόρος. Βέβαια, για να δώσει σοβαρές απαντήσεις πρέπει να έχει σοβαρές λύσεις, οι οποίες, από όσο φαίνεται και από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν υπάρχουν. Θα περιμέναμε να δείξει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τις αγωνίες των νέων συναδέλφων.

Κάθε στιγμή που περνά και ο κ. Τσακλόγλου παραμένει στη θέση του προσβάλλει όλους τους νέους δικηγόρους που κάθε μέρα αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Η δήλωση συγγνώμης του δεν έπεισε κανέναν. Καταδικάζουμε την δήλωσή του και απαιτούμε, σε ένδειξη στοιχειώδους ευθιξίας, εδώ και τώρα την παραίτησή του!

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΡΖΙΜΠΑΣΗΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΚΟΥΝΑΣ