Ψήφισμα της ΕΑΝΔΑ σχετικά με καταγγελόμενο περιστατικό αστυνομικής βίας εις βάρος δικηγόρου στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του.

Ο δικηγόρος είναι επιφορτισμένος να συμβάλλει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και με την άσκηση του λειτουργήματός του στην ορθή απονομή του Δικαίου (αρ. 1 του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος). Παράλληλα, η εκπροσώπηση και η υπεράσπιση του εντολέα σε κάθε δικαστήριο, αρχή ή υπηρεσία είναι σύμφυτη με το λειτούργημα του δικηγόρου (αρ. 1 του Κώδικα Δικηγόρων).

Λάβαμε γνώση της από 18.07.2023 προφορικής καταγγελίας συναδέλφου που είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, αναφορικά με την άσκηση αστυνομικής βίας εναντίον της. Πιο συγκεκριμένα, η συνάδελφος ισχυρίζεται ότι κατά την επίσκεψή της στο Α.Τ. Πύργου Μονοφατσίου Ηρακλείου προκειμένου να υποστηρίξει νομικά, ως συνήγορος, στενό συγγενικό της πρόσωπο, που είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, έγινε αποδέκτης σκληρής έως βίαιης αντιμετώπισης από τον αξιωματικό υπηρεσίας ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, χειροδίκησε εις βάρος της και προσπάθησε να την εκδιώξει από το αστυνομικό τμήμα εμποδίζοντάς την να εκτελέσει την εργασία της. Η καταγγέλουσα  συνάδελφος προσκόμισε, στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, φωτογραφίες με εμφανή – σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του οικείου Συλλόγου- σημάδια κακοποίησης εις βάρος της, ενώ έχει υποβάλλει και έγκληση κατά του αστυνομικού οργάνου.

Καθίσταται πασιφανές ότι το ανωτέρω περιγραφόμενο περιστατικό προσβάλλει το δικηγορικό λειτούργημα. Κάθε δικηγόρος πρέπει να είναι ελεύθερος να εκπληρώσει το λειτούργημά του. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει συναίσθηση της αποστολής της και πρόκειται να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαλευκάνει την υπόθεση και να αναζητήσει τις πειθαρχικές ευθύνες στελεχών της που δρουν με τρόπο που δεν συνάδει με το ρόλο τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΡΖΙΜΠΑΣΗΣ